Zamów kiszonki z warzyw.

Kiszonki warzywne są tak mocno związane z polską kuchnią, że sądzimy, iż jest to przede wszystkim słowiański rarytas, nieczęsto napotykany w innych rejonach świata. Jednak domowe kiszonki lubiane są nie tylko na starym kontynencie, ale też w obu Amerykach oraz w Azji.

Kiszonki znane są ze swoich własności prozdrowotnych

Wedle historyków metoda konserwowania pokarmów przez ich przechowywanie w solance, w occie albo w soli, stosowana jest przez ludzi od przeszło czterech tysiące lat. Technika ta prawdopodobnie nie została opracowana w Europie, a w rejonie antycznej Mezopotamii. Żywność poddana fermentacji mlekowej nie psuje się, ponieważ niskie pH zawiesiny, w której jest ona zanurzona, utrudnia namnażanie się bakterii gnilnych. Paręset lat wstecz był to świetny sposób, aby wydłużyć czas przydatności do spożycia warzyw, mięsa oraz ryb nawet o kilkadziesiąt tygodni. W wyniku tego pojawiła się tradycja przyrządzania m.in. kiszonek z myślą o jesieni i zimie. Kiszone przetwory z warzyw od początku swojej obecności słyną z aspektów prozdrowotnych, co naturalnie jest prawdą. Zawierają one np. mnóstwo witaminy C, stąd też marynarze statków, które zaopatrzone zostały w kwaszonki, rzadziej chorowali na szkorbut. Co ciekawe, w naszym języku kwaszonki warzywne nazywa się w swobodnej mowie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… karma dla zwierząt przykładowo z rzepaku i kukurydzy.

Poza Polską kwaszonki mają różny smak

Najbardziej znanym kwaszonym warzywem jest ogórek, który jest używany w kuchni de facto na całym świecie, nawet w Stanach zjednoczonych oraz w Kanadzie, gdzie ten typ przetworów z warzyw nie cieszy się dużą popularnością. Lecz ogórki kiszone są tam prawdopodobnie najbardziej lubianym dodatkiem do hamburgerów, sandwiczy oraz hot-dogów. W Polsce obok ogórka, równie popularne są kwaszona kapusta i buraki, z których korzysta się do przygotowania zup oraz surówek. Lecz to nie jedyne warzywa, które da się kisić. W pozostałych krajach świata kisi się m.in. bakłażany, główki czosnku, a także owoce (przykładowo oliwki).

Solanka i ocet modyfikują teksturę oraz smak warzyw, dając im chrupkość i kwasowość. Domowe kiszonki nie tylko warzywne, na przestrzeni lat stały się podstawą bądź znaczącym dodatkiem do niezliczonej liczby przepisów lokalnych. Należy wiedzieć, że smak kiszonek bywa inny w oddalonych od siebie regionach świata, bo zależy on od dodawanych do zalewy dodatków, które stosuje się w trakcie kwaszenia. Z tej przyczyny ogórek wyprodukowany według typowego polskiego przepisu, będzie smakował inaczej niż ten zakiszony np. w USA.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]