Jeśli potrzebujesz żywności ekologicznej, koniecznie sprawdź https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zywnosc-ekologiczna/15.

Od dynamicznego rozkwitu branży spożywczej, który zaczął się w zeszłym wieku, artykuły konsumowane przez nas codziennie zaczęto często nasycać licznymi substancjami wydłużającymi ich zdatność do spożycia. Jednak wraz z poszerzającą się świadomością nabywców odnośnie tego, co spożywają i jak może to oddziaływać na ich samopoczucie, ostatnio coraz częściej szukają oni produktów wykonanych z żywności nieprzetworzonej.

Ekologiczna żywność – mniejsza zawartość azotynów, azotanów oraz metali ciężkich

By konkretny produkt sprzedawany w Polsce mógł tytułować się „eko”, musi sprostać wielu wymogom. Żywność eko oraz artykuły z niej wytwarzane muszą pozyskać stosowne certyfikaty nadawane przez wyznaczone do tego instytuty. Kluczową jednak właściwością spożywczych artykułów eko jest to, iż użyte do ich przyrządzenia warzywa oraz owoce hodowano z zachowaniem wszystkich norm rolnictwa ekologicznego. To oznacza, że rolnicy nie korzystali z chemicznych pestycydów ani nawozów, które mogłyby niekorzystnie wpływać nie tylko na samopoczucie ludzi, ale które także szkodzą ekosystemowi. Niektóre wszak nawozy wywołują zasolenie gleby czy zanieczyszczają wody powierzchniowe, a opryski upraw chemicznymi pestycydami często są powodem obumierania pożytecznych pszczół. Z kolei ekologiczna uprawa powoduje, że owoce i warzywa mają niższą zawartość metali ciężkich, azotynów i azotanów, a to znaczy, iż mniej tych niepożądanych substancji przeniknie do organizmu ich konsumentów.

Co powinno być umieszczone na opakowaniu żywności eko

Przetwory ekologiczne podlegają nieustannemu nadzorowi na wszystkich etapach produkcji, w tym także w czasie transportu i magazynowania. Co istotne, jeżeli produkt spełnia warunki, jego wytwórca nie licząc standardowych informacji między innymi o kaloryczności, dacie trwałości, temperaturze składowania i wadze netto, miejscu produkcji ingredientów, musi również obowiązkowo wskazać numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej ten artykuł i zamieścić logo produkcji ekologicznej UE, czyli liść ułożony z gwiazd. Poszukując żywności ekologicznej trzeba zatem czytać uważnie etykiety wyrobów, a zamawiając je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy opublikował on na stronie informację o zdobytych certyfikatach.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]