Sól to substancja potrzebna do poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie własności ma niejodowana sól kłodawska oraz sól himalajska? Czemu powinno się wykorzystywać je podczas gotowania?

Zalety różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która doskonale podbija smak jedzenia. Pomimo, iż nadmierne użycie soli ma niepożądany wpływ na zdrowie, to jej rozsądne dawki (nieprzekraczające 6 gramów w ciągu 24 godzin) są konieczne dla poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, to jest w pierwiastek odpowiadający za podtrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest sól himalajska pochodząca ze złóż mających prawie 250 mln lat. Składnik ten zawiera mnóstwo wartościowych minerałów i pierwiastków, takich jak żelazo, potas czy magnez, a przy tym jest pozbawiony chorobotwórczych zanieczyszczeń i składników, np. trujących metali ciężkich. Różowa sól himalajska doskonale uwydatnia smak dań i jest dostępna zarówno w postaci dużych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska – źródło żelaza, wapnia i magnezu

Sól kłodawska niejodowana natomiast to składnik o wysokim poziomie czystości – posiada ok. 97% chlorku sodu i jest doskonałym dodatkiem do tradycyjnych przetworów. Jest niezastąpionym źródłem żelaza, magnezu czy wapnia, czyli pierwiastków potrzebnych do zachowania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, dlatego nie zatraca swoich własności i jest bez trudu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest często używana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]