Dowiedz się, gdzie zamówić sok z buraków kiszonych.
Od wieków w polskiej kuchni używa się kwaszonek. W ostatnich latach jednakże notorycznie mówi się też o zaletach zdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, w szczególności z kapusty i buraków. To wręcz tzw. superfood, który coraz częściej spotykany jest na półkach sklepowych w sekcjach ze zdrową żywnością.
Sok z kapusty kiszonej – ogromne ilości żelaza oraz witamin
W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty spożywał chyba większość z nas. Nasze babcie samodzielnie kisiły kapustę na bazie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po spożyciu całej kapusty nierzadko dawały swoim wnukom szklankę z sokiem, wyjaśniając, że napój jest niezmiernie zdrowy, chociaż bardzo kwaskowaty. I nie były w błędzie! Sok z kiszonej kapusty to autentyczna bomba witaminowa! Zawiera on znaczne ilości witaminy A, C, E oraz K, a także rozmaite minerały, jak magnez, żelazo i cynk. Wiele osób ma trudności z przyzwyczajeniem się do cierpkiego smaku tego soku, ale powinnyśmy wypijać go systematycznie, dlatego że wypłukuje toksyny z organizmu, działa on grzybo- i bakteriobójczo, eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu i ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, a więc może być pomocny w procesie odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić niedostatek kwasu askorbinowego, dzięki czemu zwiększa odporność organizmu oraz chroni przed częstymi przeziębieniami. Sok z kapusty kiszonej poleca się też osobom cierpiącym na anemię z uwagi na zawarte w nim żelazo. Rzecz jasna, nawet tak zdrowego napoju nie warto nadużywać – zaleca się spożycie maksymalnie 250 mililitrów soku na dzień.
Sok z kiszonych buraków ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i antyseptyczne
Sok z kwaszonych buraków jest drugim odżywczym sokiem, który stosujemy od zawsze w kuchni, a który spożywamy też jako przekąskę. Zawiera on mnóstwo witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz antyseptyczne. Sok ten podnosi ogólną odporność: poprawia koncentrację, obniża poziom cholesterolu we krwi, a równocześnie dobrze wpływa na przemianę materii. Chociaż buraki cechują się sporą zawartością cukrów, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego IG i może być pity przez osoby cierpiące na cukrzycę. Nie rekomenduje się jednak jego konsumpcji paniom karmiącym piersią oraz w ciąży, a także osobom borykającym się z schorzeniami nerek lub reumatyzmem.
Jeśli nie posiadasz umiejętności, żeby przygotować soki z kiszonych warzyw na własną rękę, możesz zakupić je w swoim sklepie bądź założyć na nie zamówienie bezpośrednio na stronie producenta. Nie zapomnij jednakże, iż soki tego rodzaju należy składować w chłodzie.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]