Chcesz zamówić ogórki kiszone w worku? Wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.
W zupie, na kanapce, w sałatce warzywnej czy w formie surówki do dania głównego – kwaszone ogórki w polskiej kuchni spożywamy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nie powinno to dziwić, gdyż kiszone warzywa są równie smakowite, co zdrowe.
Jak podkręcić walory smakowe kiszonych ogórków
Kiszone ogórki to warzywa poddane procesowi fermentacji. Ich zrobienie jest niezmiernie łatwe. Stosuje się do tego beczki z drewna lub duże gliniane garnki, w których ogórki wraz z przyprawami zalewa się wodą z solą i pozostawia się je na nie mniej niż kilkanaście dni w chłodziena tak długo, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Amatorzy mniej kwaśnych kiszonek mogą przystąpić do konsumpcji kwaszonki już po kilku dniach – takie ogórki to ogórki „małosolne”. W najpopularniejszej recepturze do solanki wraz z ogórkami dorzuca się koper i czosnek, jednakże smak kiszonych ogórków można urozmaicić również różnymi dodatkami, m.in. ziarnami gorczycy, liśćmi czarnej porzeczki bądź kawałkami chrzanu. Oczywiście nie każdy ma czas ani pod dostatkiem miejsca w kuchni, aby samemu przygotowywać takie kiszonki. Nie każdy posiada też piwnicę albo spiżarnię, w której może magazynować żywność w ogromnych ilościach. Nie oznacza to jednak, iż należy zrezygnować z kwaszonych ogórków – w każdej chwili możemy dostać je w markecie na wagę lub w poręcznych opakowaniach, a więc w pojemnikach czy w woreczkach foliowych, które bez przeszkód zmieszczą się w lodówce.
Jakie składniki odżywcze i witaminy znajdują się w kwaszonych ogórkach?
Od setek lat powszechnie wiadomo, że warzywa poddane fermentacji korzystnie wpływają na ludzki układ pokarmowy. I nie jest to błędem, bo wespół z kiszonkami konsumujemy pomocne bakterie, które obniżają pH przewodów pokarmowych i korzystnie oddziałują na ich florę, poprawiając w ten sposób procesy trawienne. Ale na tym nie koniec! Ogórki kiszone są nietuczące (dostarczają zaledwie 12 kcal w 10 dag), a jednocześnie zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę C, E i D, a także mnóstwo składników odżywczych niezbędnych do poprawnego funkcjonowania organizmu, jak żelazo, wapń, magnez, mangan czy sód. A co z zalewą po ogórkach kiszonych? O ile lubimy kwaśne smaki, nie trzeba wylewać jej po spożyciu kiszonek, tylko wykorzystać ją do zupy ogórkowej albo wypić, ponieważ w trakcie kiszenia mikroelementy przedostają się częściowo do soku. Warto jednak podkreślić, na kwaszonki muszą uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach może znajdować się bowiem znaczna ilość soli.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]