Jeśli chcesz zamówić sok z kiszonej kapusty, koniecznie wejdź na https://superbutelki.pl/pl/c/Soki/118.
Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan powtórnie wróciły do menu Polaków. Do kapusty i ogórków dołączają także nowe, do tej pory mniej popularne owoce i warzywa. Kiedy piszemy o zdrowotnych zaletach fermentowanej żywności nie sposób nie wspomnieć również o napojach takich jak kefir, kwas chlebowy czy wszelkiego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Przede wszystkim te ostatnie są godne zainteresowania – pomagają prosto i szybko dostarczyć naszemu ciału witaminy niezbędne dla jego właściwego funkcjonowania.
Sok z kiszonych buraków i kapusty – jakie witaminy w nich odnajdziemy?
Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający dużo związków oddziałujących zbawiennie na nasze samopoczucie. Kluczowym komponentem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za przebieg fermentacji. Sok z buraków, ogórków bądź pozostałych kiszonek to również doskonałe źródło witamin. Godne uwagi jest przede wszystkim duże stężenie witaminy C – już pół szklanki tych soków ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się również pić z uwagi na obecność witamin z grupy B, witaminy E i K, a także duże stężenie soli mineralnych.
Sok z kiszonej kapusty – czemu trzeba go spożywać?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z powodu obecności bakterii fermentacji mlekowej pozytywnie oddziałuje na pracę jelit oraz naszą odporność. Dodatkowo liczne witaminy poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają symptomy depresji, cukrzycy i szkorbutu, jak również pomagają walczyć z przemęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki winny poza tym sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo wrzody dwunastnicy lub refluks. Stanowią one również ochronę w trakcie terapii antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]