Sprawdź, gdzie kupić kapustę kiszoną, wejdź na artmankiszonki.pl.
Wyjątkowy smak białej kiszonej kapusty jest istotną częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona składnikiem wielu dań i każdy Polak bardzo często kładzie ją na talerzu. I bardzo dobrze, ponieważ kapusta kiszona to niezmiernie zdrowa żywność.
Liczne substancje odżywcze i witamina A – co znajdziesz w kwaszonej kapuście?
Kapusta kwaszona, czy też kiszona, gdyż tych dwóch określeń używa się wymiennie, to jeden z tych artykułów spożywczych, które wynaleziono na skutek dążenia człowieka do znalezienia sposobu na długie składowanie pożywienia. Drobniutko poszatkowane liście białej kapusty stają się zdatne do spożycia przez parę miesięcy na skutek poddania działaniu fermentacji mlekowej. Kiedyś spożywanie kwaszonej kapusty pozwalało dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i składników odżywczych, których zdobycie podczas zimy było o wiele bardziej skomplikowane niż w dzisiejszych czasach. A warto zaznaczyć, że kapusta kwaszona posiada mnóstwo substancji ważnych dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu. To świetne źródło witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz posiadającej dodatkowo właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbólowe, witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, a także witaminy A. W produkcie tym znajdują się też inne kluczowe dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (jak B2, B6, B9). Poza tym, kapusta kiszona to źródło m.in. błonnika pokarmowego, żelaza i potasu. Równocześnie to pożywienie niskokaloryczne, zatem zaleca się jego spożycie osobom trzymającym dietę.
Kapusta kiszona – w zupach i w daniach głównych
Kwaszona kapusta na naszych talerzach pojawia się jako dodatek do potraw, jak i jako najważniejszy ich element. Nieprzetworzoną zazwyczaj je się ją jako surówkę z siekaną cebulką oraz tartą marchewką, która współgra z daniami z kartofli i ryb, a rzadziej na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To też składnik, który rewelacyjnie komponuje się z borowikami i czerwonym mięsem, w związku z tym wykorzystuje się ją w nadzieniu do łazanek, pierogów i krokietów. Naturalnie, bez kapusty kwaszonej nie mielibyśmy ukochanych polskich dań – kapuśniaka, góralskiej kwaśnicy bądź bigosu.
Zasadniczo każdy kucharz ma swój przepis na kapustę kiszoną, lecz obecnie raczej rzadko zakwasza się ją w mieszkaniu, ponieważ nie ma już potrzeby magazynowania pożywienia na zimę. Kapustę kwaszoną w dużych i niewielkich pojemniczkach bez problemu kupić można w dowolnym sklepie, a także można zamówić ją przez internet. Producenci mają w swoim asortymencie też kapustę kiszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]