Dowiedz się więcej o barszczu czerwonym z buraków.

Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to potrawa typowo na święta, którą spożywamy z reguły w trakcie Wigilii lub dużych rodzinnych zabaw. Tam, gdzie obyczaj podawania dwudaniowych posiłków nadal trwa, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stolikach nie tylko pod postacią zupy, ale też jako uzupełnienie do wielu dań.

Barszcz czerwony – potrawa wszechstronna

Wydawałoby się, iż barszcz czerwony to banalny do przygotowania wywar z buraków, który ogólnie nie jest bardzo sycącym daniem. Jednak właśnie jego lekko słodkawy, a przy tym kwaskowaty aromat powoduje, że idealnie łączy się on z bardzo różnorodnymi smakami. Popularnych dodatków do barszczu czerwonego jest wiele – jedni wrzucają do niego pierogi z mięsem, grzybami czy też kapustą, inni przedkładają kiełbasę, ziemniaki oraz jajko na twardo. Barszcz czerwony to klasyczna strawa obiadowa, ale także smakowita przekąska lub kolacja na ciepło – wrząca szklanka tej zupy cudownie podkreśli smak bułki drożdżowej z kapuścianym nadzieniem czy chrupiącego krokieta z pieczarkami.

Należy wspomnieć, że barszcz czerwonyjest zupą o niskiej kaloryczności, jeżeli nie został zabielony śmietaną. Danie to uznawane jest za zdrowe, gdyż zawiera witaminy z grupy B i witaminę C, kwas foliowy, mangan, a także sporo żelaza, toteż poleca się je osobom chorującym na anemię. Natomiast z uwagi na to, iż fundamentem tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a przy tym przeważnie spożywa się ją z dodatkami zawierającymi duże ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby, u których zdiagnozowano cukrzycę.

Barszcz czerwony na zakwasie z kwaszonych buraków ma silniejszy smak

Nie powstał uniwersalny przepis na barszcz czerwony – każdy kucharz stosuje preferowane przez siebie dodatki i na różny sposób przyprawia tę zupę. Jedni dosypują do niego nieco cukru, by podkreślić naturalną słodkość buraka, drudzy lubią barszcz na ostro z dużą ilością pieprzu. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeśli przygotuje się go z użyciem zakwasu. Zupa na bazie zakwasu z kiszonych buraków ma silniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyrazistą czerwoną barwę, a dodatkowo dostarcza organizmowi więcej niezbędnych witamin i minerałów. Taki zakwas z kiszonych buraków można rzecz jasna przygotować samodzielnie, ale okres fermentacji trwa w okolicach tygodnia. Jeśli jednak ni stąd ni zowąd nabierzesz ochoty na to danie, wcale nie musisz tyle na nie czekać – wystarczy, że kupisz zakwas na barszcz czerwony w butelce w sklepie bądź online.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]